background

01 DEC 2018

Centenar alături de lumina Sfântului Ștefan cel Mare

01 DEC 2018

Centenar alături de lumina Sfântului Ștefan cel Mare

În 1904, Nicolae Iorga a scris cuvinte profetice despre lumina pe care Sfântul Ștefan cel Mare o revarsă peste neamul românesc, în „Istoria lui Ștefan cel Mare”:

„Amintirea sa a luminat totdeauna în marea biserică a conștiinței neamului. Uneori mai tare, alteori mai slab, dar nici un vânt năprasnic n-a putut-o stinge. Și astăzi ea se înalță puternică, în marea flacără de mândrie și recunoștință ce pornește din toate inimile noastre la pomenirea celor patru sute de ani de la moartea puternicului împărat senin al românimii.”

La Centenarul Marii Uniri, la Mănăstirea Putna, începând cu ora 12, s-a oficiat o slujbă de Te Deum în cinstea Făuritorilor Marii Uniri, deschisă de dangătul clopotelor. La final, Părintele Stareț, Arhimandritul Melchisedec Velnic, a rostit un cuvânt care ne va aminti că nicio unire nu se realizează de la sine, ci prin dăruire și iubire.

„La mulți ani, România!
Dumnezeu a rânduit ca noi să fim martorii acestor zile frumoase, în care poporul român s-a trezit la mai multă unitate. Acesta este un lucru deosebit de bun și de frumos. Ne-am rugat și am adus mulțumire Preabunului Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revărsat. Trebuie să fim cu recunoștință pentru purtarea Lui de grijă și pentru jertfa sfântă a strămoșilor noștri. În timpul rugăciunii de mulțumire care s-a săvârșit, mintea mea a fugit de la rădăcinile noastre, de când am apărut ca neam pe aceste locuri, și până în vremurile de astăzi. Vremuri și mai bune, și mai grele, dar parcă prea multe au fost grele și a fost jertfă multă. În această zi, când serbăm Centenarul, se cuvine să ne aducem aminte cu recunoștință de jertfa tuturor înaintașilor. Să ne aducem aminte de nădejdea lor. Căci nădejdea a dus la unitate și a făcut Marea Unire. Spune Sfântul Apostol Pavel că „nădejdea nu rușinează”. Omul care are nădejde izbândește, pentru că Dumnezeu caută la inima lui și acolo, în inima omului, vede care este lucrarea lui, vede în ce se bucură el și Dumnezeu îl sprijină întru nădejdea pe care el o are. De aceea s-a cântat la sfârșitul slujbei de Te Deum: „Spre tine, Doamne, am nădăjduit; să nu ne rușinezi pe noi în veci.”

Să ne aducem aminte în această zi și de frații români din nordul Bucovinei, din Ucraina, care nu se pot mișca în deplină libertate. Școlile în limba română sunt închise, elevii nu pot să învețe în limba maternă. Și de cei din sora Basarabia. Nu am crezut că va veni sfârșitul acestui An Centenar fără să fie o mișcare mai puternică pentru a ne regăsi cu toții la aceeași masă, în aceleași sărbători și în aceleași tradiții sfinte, în aceleași bune rânduieli, și având un singur stat, o singură țară, o singură limbă, o singură credință. Limba și credința le avem, dar celelalte ne lipsesc.

Pe jertfa și nădejdea înaintașilor s-a clădit Unirea. Și pe jertfa și pe nădejdea lor trebuie să mergem mai departe, lăsând deoparte ceea ce ne desparte. Ce ne desparte? Egoismul, mândria. Să știm să-i facem loc celuilalt de lângă noi, cum au știut și cei din 1918. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca neamul și țara să se întemeieze pe adevăr, pe dreptate, pe bunătate, pe blândețe, pe dragoste, căci acestea sunt valori veșnice și acestea merg până înaintea Preabunului Dumnezeu. Acestea dau sens existenței noastre.”

100 de lumini aprinse din candela Sfântului Ștefan cel Mare, la 100, pentru 100

Spre seară, la ora 17, 100 de elevi ai Școlii Generale „Sfântul Iacob Putneanul” din Putna, în frunte cu primarul comunei, domnul Gheorghe Coroamă, au venit la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare pentru a primi, prin mâna părintelui stareț, lumină de la candela marelui voievod. În biserică au intrat primarul și doi elevi și, după ce s-au închinat la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare, au aprins o torță. Toți elevii au aprins torțe din această lumină și au pornit spre centrul comunei.

 

La Căminul cultural, elevii cu torțele s-au grupat în jurul Bradului de Crăciun care, conform tradiției, se aprinde în fiecare an în ziua de 1 decembrie. Domnul primar al comunei Putna, părintele stareț al Mănăstirii Putna și unul dintre vice-primarii orașului Montmorillon din Franța, cu care comuna Putna este înfrățită, au rostit câte un scurt cuvânt de mulțumire și felicitare. A urmat un concert aniversar organizat de corul „Fiii Putnei” în sala de festivități a Căminului cultural.



ETICHETE: Centenarul Marii Uniri, Corul „Fiii Putnei”, mormântul Sf. Voievod Ștefan cel Mare, Școala Generală „Sfântul Iacob Putneanul”