background

Marșul pentru viață 2022: mii de inimi care bat pentru o nouă viață, zeci de mii de lumini ocrotitoare

Marșul pentru viață 2022: mii de inimi care bat pentru o nouă viață, zeci de mii de lumini ocrotitoare

Marșul pentru viață 2022 s-a desfășurat sâmbătă, 26 martie, cu participare fizică, în peste 150 de localități din România și din Republica Moldova. Tema din acest an, „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”, a fost inspirată de tema „Equality Begins in the Womb” („Egalitatea începe din pântecele mamei”), a March for Life 2022 de la Washington, DC, cel mai vechi marș pentru viață din lume, care se organizează de 49 de ani.

Evenimentul a încununat Luna pentru viață 2022, pe parcursul căreia s-au desfășurat, atât în format fizic, cât și online, acțiuni de sprijin pentru mame și pentru copii, ateliere de povești sau de creare de pancarte pentru viață, acțiuni de oferire de flori de Ziua Femeii, conferințe, ateliere, dezbateri ale tinerilor pro-viață, activități ecologice, crosuri, concerte, strângeri de fonduri pentru femeile în criză de sarcină și pentru refugiații din Ucraina, majoritatea acestora fiind femei cu copii mici.

Anul acesta, ca efect al pandemiei, s-au organizat mai puține marșuri decât în 2019, când a avut loc ultima ediție desfășurată fizic în 670 de localități din țară și din Republica Moldova, însă a crescut foarte mult numărul activităților pro-viață din luna martie și s-a dezvoltat componenta on-line a acestora.

Însă, mai important decât numărul participanților la un marș, la o activitate, mai important decât numărul total al localităților unde se organizează activități pentru viață în luna martie este lumina din sufletul fiecărui participant. În sute de localități din țară, în Luna pentru viață, mii de activități pro-viață au reprezentat mii de mănunchiuri de inimi care bat pentru o nouă viață, zeci de mii de lumini ocrotitoare pentru mamă și pentru copil. Acea lumină poate să aprindă la rândul ei multe alte lumini. Astfel, poate să devină o lumină salvatoare pentru multe conștiințe și pentru multe vieți.

Viitorul este al celor care se lasă cuprinși de această lumină a dragostei și ale căror inimi bat pentru alte inimi aflate în situații dificile. Viitorul este pro-viață, pentru că doar așa există viitorul.

Vom continua sprijinul până când fiecare copil va trăi într-o lume în care va fi întâmpinat cu grijă și cu dragoste și până când fiecare femeie însărcinată se va simți ocrotită, fără a se teme de ostilitatea și de violența îndreptate spre ea de către cei care nu acceptă copilul. Comportamentul nostru față de cei mai vulnerabili și cu cea mai mare nevoie de ocrotire este măsura umanității și a omeniei noastre, a demnității și a sufletelor noastre.

Avorturile la cerere sunt făcute – majoritatea – dintr-o lipsă de alternative, care vine din lipsa de sprijin exterior. De aceea, soluția este în inimile și în mâinile tuturor: ale bărbatului care poate să sprijine o femeie în criză de sarcină, chiar dacă nu este el tatăl copilului; ale femeii care a trecut printr-o criză de sarcină și poate să mărturisească ce înseamnă aceasta, pentru o mamă; ale femeii care nu a trecut printr-o astfel de experiență și care poate să înțeleagă că există femei care au nevoie de susținere; ale elitelor care au în mână atât instrumente politice, cât și instrumente de modelare a mentalităților publice, de implementare a unor măsuri de protecție socială; ale oamenilor simpli care cunosc femei în criză de sarcină pe care ei pot să le ajute dacă își propun și fac un efort în acest sens.

Ca în fiecare an, Marșul pentru viață România și Republica Moldova a propus măsuri concrete de sprijin pentru femeile în criză de sarcină și pentru copiii lor nenăscuți: instituirea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, prin extinderea indemnizației pentru creșterea copilului și în timpul ultimelor luni de sarcină; acordarea unei indemnizații minime și femeilor care nu au lucrat în ultimele 12 luni înainte de naștere; înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate; legiferarea începerii procedurii de adopție din timpul sarcinii și a adopției deschise și valorizarea, în societate, a tuturor celor implicați în adopție etc.

Fiecare copil e un dar către lume, pe care suntem chemați să îl ocrotim, sprijinind mama care îl poartă. Egalitatea oamenilor începe din momentul concepției, dar ea devine o realitate pentru fiecare om doar într-o societate echitabilă, într-o societate care le oferă tuturor șansa la viață și la dezvoltare.

Marșul pentru viață România și Republica Moldova este un eveniment apolitic și neconfesional, nu militează pentru interzicerea avortului și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor.

În România, Marșul pentru viață a ajuns anul acesta la a 12-a ediție națională. În Republica Moldova, prima ediție a avut loc în 2015.

Alexandra Nadane, Președintele Asociației „România pentru viață”

Situația avorturilor și nașterilor în România în perioada 1990–2020

Statisticile acestea se referă doar la spitalele de stat și nu includ: numărul avorturilor realizate în clinicile private după 1990, numărul avorturilor medicamentoase, numărul avorturilor făcute de românii plecați la muncă în străinătate.

Sursa datelor:

[1] Institutul Național de Statistică, 2022, Baza de date Tempo-Online, „Întreruperi de sarcină, pe grupe de vârstă” și „Născuți vii pe județe și localități”, online la http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

[2] Institutul Național de Statistică, „Anuarul Demografic al României”, ediția 2015, Mișcarea naturală a populației. Notă: Născuții-vii din anii 2012 și 2013 nu includ născuții-vii din străinătate. Datele din 2013 au fost rectificate față de cele publicate anterior. Din acest motiv, datele nu sunt comparabile cu anii precedenți. Începând cu anul 2014 sunt incluși numai născuții-vii cu reședința obișnuită în România.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XV/2022