background

Coroana reconstituită a Sfântului Ștefan cel Mare

Coroana reconstituită a Sfântului Ștefan cel Mare

Alături de replica spadei Sfântului Ștefan cel Mare, în muzeul mănăstirii este expusă și coroana reconstituită a domnului Moldovei.

Coroana a fost realizată în anul 2018 din argint aurit cu grosime de 3 milimetri și are 4 fleuroni mari și 4 fleuroni mici. Forma fleuronilor imită frunza de acant stilizată, prezentă și pe mormântul Sfântului Ștefan cel Mare.

Coroana este decorată cu pietre prețioase și perle.
Coroana are 4 fleuroni mari și 4 fleuroni mici și este decorată cu pietre prețioase și perle.

Decorația a fost făcută cu perle și pietre prețioase în cromatică complementară de roșu și verde: rubine, smaralde, turmaline și granate, în forme de baghetă și caboșon specifice epocii medievale, după modelul iconografic al frescelor moldovenești.

Părintele Patriarh Daniel a sfințit coroana pe 13 august 2018, la București.

Fragment din rugăciunea de sfințire a coroanei

Caută din locașul Tău cel sfânt și binecuvintează această coroană de pietre prețioase pe care am făcut-o spre cinstirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, părinte apărător al neamului românesc și al întregii creștinătăți.
Dăruiește celor ce o vor privi statornicie în dreapta credință creștină a strămoșilor noștri, duhul unității de neam și iubire jertfelnică pentru patrie.

Sfințirea coroanei de către Părintele Patriarh Daniel.

După slujba de binecuvântare, Părintele Patriarh a vorbit despre jertfelnicia Sfântului Voievod Ștefan în apărarea țării și a credinței și despre calitatea lui de precursor al Unirii. Apoi a arătat că reconstituirea Coroanei este un prilej de a intensifica cinstirea acestui apărător al creștinătății și al identității noastre, „de a-i cere ajutorul în rugăciune și de a cultiva unitatea, identitatea și demnitatea poporului român, spre slava lui Dumnezeu.”

Coroana a fost adusă de la Suceava la Putna cu trenul care a inaugurat redeschiderea căii ferate spre Putna în ajunul hramului mănăstirii, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august 2018. În perioada hramului, coroana a stat pe mormântul Sfântului Ștefan, iar apoi a fost expusă în muzeul mănăstirii.

Coroana a fost adusă de la Suceava la Putna cu trenul.
Trenul care a inaugurat redeschiderea căii ferate Suceava - Putna a adus la Putna coroana reconstituită a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.