background

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”

Doamna Voica Pușcașu prezintă candela pusă la temelia bisericii voievodale.

În întâmpinarea Marii Sărbători de la 2 iulie 2004, mănăstirea, în strânsă colaborare cu familia istoricilor ieșeni Ștefan S. Gorovei și Maria Magdalena Székely, a publicat trei volume dedicate Sfântului Ștefan cel Mare. În 2004, mănăstirea a găzduit Simpozionul Internațional „Ștefan cel Mare și Sfânt. Atlet al credinței creștine”, ale cărui lucrări au fost tipărite în volumul cu același nume. Pe lângă nivelul științific înalt, participanții, istorici de la București, Iași, Atena, Paris, Moscova, Toulouse, Tesalonic și Simferopol, au apreciat în chip deosebit conlucrarea dintre obștea mănăstirii și „obștea istoricilor”.

Domnul profesor Ștefan S. Gorovei prezintă celorlalți istorici un document în timpul lucrărilor „Colocviilor Putnei”.
Domnul profesor Ștefan S. Gorovei prezintă celorlalți istorici un document în timpul lucrărilor „Colocviilor Putnei”.

Încurajați de aceste rezultate, cu ajutorul profesorilor de la Facultatea de Istorie a Universității „Al.I. Cuza” din Iași și al cercetătorilor de la Institutul de Istorie „N. Iorga” din București, s-a decis continuarea cercetării istorice.

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a luat ființă în 2005. Obiectivele științifice ale Centrului sunt cercetarea epocii Sfântului Ștefan cel Mare și a istoriei Mănăstirii Putna, cu accent pe „rolul său în făurirea culturii noastre medievale și apoi în renașterea românească și în întreținerea simțămintelor naționale”.

Doamna Voica Pușcașu prezintă participanților la „Colocviile Putnei” candela descoperită în timpul săpăturilor arheologice la temelia bisericii voievodale, sub Sfântul Altar.

Analele Putnei

Revista „Analele Putnei” este singura publicație științifică având ca subiect cercetarea epocii lui Ștefan cel Mare și a istoriei Mănăstirii Putna. Asemenea Centrului de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”, ea a apărut din necesitatea de a stimula și de a coagula demersurile istoricilor în vederea aprofundării studiilor ștefaniene și a istoriei Putnei. Între timp obiectivele științifice s-au lărgit pentru a include și istoria mănăstirilor din Bucovina.


Revista este indexată în mai multe baze de date internaționale: EBSCO Host, CEEOL și Index Copernicus.

Revista „Analele Putnei”.

După înființarea Centrului „Ștefan cel Mare”, s-a început organizarea Simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”, ajuns în anul 2023 la ediția a XXIX-a, și s-a înființat revista „Analele Putnei”, în care se publică lucrările simpozionului și alte contribuții istorice.

Sub egida Centrului s-au publicat peste douăzeci de lucrări științifice, prin editura „Mitropolit Iacov Putneanul”. Cu sprijinul Centrului au fost organizate mai multe conferințe științifice la Mănăstirile Sucevița și Dragomirna.