background

Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”

Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”

Necesitatea ridicării Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” s-a conturat în anul 2004, odată cu restaurarea acoperământului de mormânt al Mariei de Mangop de o echipă condusă de Mihai Lupu, expert investigații chimice, și Ileana Maria Crețu, expert restaurator textile.

Punerea pietrei de temelie a Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”, 2016.
Punerea pietrei de temelie a Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”, 2016.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, finanțarea acestui proiect a fost asigurată de Compania Națională de Investiții, condusă de doamna Manuela Pătrășcoiu, iar execuția a revenit firmei General Construct SRL din Suceava și s-a desfășurat în anii 2016–2019.

Pe lângă laboratorul de restaurare textile propus inițial, au fost prevăzute spații necesare pentru desfășurarea activităților culturale anuale cărora Mănăstirea Putna le este gazdă și pentru punerea în valoarea a patrimoniului cultural național: sala de conferințe și sala de expoziții care nu existau înainte în mănăstire. De asemenea, au fost mutate în încăperi noi, amenajate corespunzător, atelierul de pictură icoane, atelierul de croitorie și atelierul de legătorie carte. Biblioteca a dobândit un depozit generos cu un sistem modern de păstrare a cărților și mai multe săli de lectură în care studiază atât viețuitorii mănăstirii, cât și studenți și cercetători din țară sau din străinătate.

Încheierea lucrărilor la Centrul Cultural „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul”, 2 mai 2019.

Prin bunăvoința Consiliului Județean Suceava, în anul 2021, o echipă de restauratori de la Laboratorul de restaurare al Muzeului Național al Bucovinei a lucrat aici pentru pregătirea aniversării a 150 de ani de la Serbarea organizată de Mihai Eminescu și alți studenți români la Mănăstirea Putna în anul 1871. În laboratorul de restaurare s-au efectuat lucrări de conservare și restaurare a unor obiecte din patrimoniul mănăstirii: două epitafe, mai multe panglici tricolore și hampele steagurilor dăruite mănăstirii.

Utilizând aparatura de înaltă performanță aflată în dotarea laboratorului de restaurare, restauratori și cercetători de la Muzeul Național de Artă și de la Muzeul Național de Istorie au efectuat investigații fizico-chimice asupra materialelor folosite la crearea odoarelor din tezaurul mănăstirii. Această activitate de cercetare evidențiază truda înaintașilor pusă în operele de artă medievală pe care ni le-au transmis, dar și priceperea lor de a înveșnici frumosul spre slava lui Dumnezeu.

În ziua de 2 mai 2019, în prezența mai multor oficialități, a avut loc încheierea lucrărilor și înmânarea procesului-verbal de predare-primire a Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”.
Vernisajului expoziției Horea Paștina, „Argint e pe ape și aur în aer”, 6 mai 2023.
Instantaneu din timpul vernisajului expoziției maestrului Horea Paștina, „Argint e pe ape și aur în aer”, 6 mai 2023, găzduită de sala de expoziții „Dan Hăulică” a Centrului Cultural.

În sala de conferințe „Mitropolit Iacob Putneanul” se desfășoară Colocviile Putnei și Simpozioanele dedicate Maicii Benedicta, dar și alte întâlniri duhovnicești și culturale, precum conferințe preoțești și sinaxe ale stareților din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În Sala de expoziții „Dan Hăulică”, Centrul Cultural a adăpostit încă de la început mai multe expoziții temporare: „Satul bucovinean” (2019), „Maica Benedicta la 100 de ani de la naștere” (2020), „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” (2021), „Tainicul timp. Dan Hăulică la 90 de ani de la naștere” (2022), „Argint e pe ape și aur în aer” (2023).