Deoarece în Mănăstirea Putna s-au construit trei arhondarice, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor crescânde ale pelerinilor, existența unui spațiu destinat hrănirii lor a devenit un imperativ. Din punctul de vedere al rânduielilor monahale, calitatea cea mai importantă pe care un astfel de spațiu trebuie s-o aibă, este grija față de cinstea pe care mănăstirea trebuie să o arate pelerinilor. De aceea, urmând cuvântului Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare, întemeietorul vieții de obște, mănăstirea s-a străduit să facă în așa fel încât fiecare pelerin să fie primit „după cinstea și rangul fiecăruia”.
Așa s-a născut ideea construirii Casei „Sfântul Ierarh Nicolae”. Construcția fost realizată cu sprijinul financiar al Companiei Naționale de Investiții. În 12 martie 2021, Ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, domnul Cseke Attila, a fost prezent la semnarea contractului pentru construirea Casei „Sfântul Nicolae”, la Mănăstirea Putna. Contractul a fost semnat de doamna Manuela Pătrășcoiu, Directorul general al Companiei Naționale de Investiții, și firma câștigătoare, Simeon Construct. Lucrările s-au finalizat la sfârșitul lunii iunie a anului 2023.
Casa „Sfântul Ierarh Nicolae” adăpostește două săli de mese însumând aproximativ 300 de locuri, Sala „Sfântul Ștefan cel Mare” și Sala „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, fiecare dotată cu câte o bucătărie proprie și spații conexe destinate bunei funcționări.
Deoarece în mănăstire au loc numeroase activități culturale, în această clădire a fost creat și un spațiu potrivit desfășurării activităților culturale, sala de conferințe „Arhim. Vartolomei Mazereanu”. Lucrarea unui astfel de așezământ este aceea de a înlesni armonizarea și echilibrarea nevoilor trupești și spirituale pe care le au cei care trec pragul mănăstirii, în duhul poruncilor evanghelice și al rânduielilor monahale.