background

Acoperământul de mormânt al Sfântului Ștefan cel Mare

Acoperământul de mormânt al Sfântului Ștefan cel Mare

Pe lângă broderii, muzeul Putnei adăpostește și o serie de brocarturi. Brocartul este o țesătură foarte prețioasă, o stofă din mătase naturală sau artificială de calitate superioară. Cea mai valoroasă astfel de țesătură de la Putna este acoperământul de mormânt al lui Ștefan cel Mare, realizat dintr-un brocart cu fir de aur, numit drapii ďoro.

Acoperământul de mormânt al Sfântului Ștefan cel Mare.
Acoperământul de mormânt al Sfântului Ștefan cel Mare.

Acoperământul a fost făcut de Bogdan al III-lea, iar inscripția sa menționează data morții Sfântului Ștefan cel Mare: „Io Bogdan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, a împodobit și acoperit cu acest acoperământ mormântul tatălui său, Ioan Ștefan voievod, care a domnit în țara Moldovei 47 de ani și trei luni, și care a trecut la veșnicele lăcașuri în anul 7012 <1504>, luna iulie, în ziua a doua, marți, la ceasul al patrulea din zi”.

În dreapta naosului, într-un arcosoliu, se află sarcofagul lui Ștefan cel Mare. Între mormintele de la Putna, el este singurul sarcofag confecționat din marmură. (...) Este cert că, pregătindu-și locul odihnei veșnice în sarcofag de marmură, Ștefan cel Mare n-a dorit numai să-și înfrumusețeze necropola, ci să exprime, prin aceasta, o anume concepție politică. (Maria Magdalena Székely)

Și această piesă este de mare importanță pentru cercetarea istorică. Este posibil ca brocartul să fi fost o comandă specială a Sfântului Ștefan, iar coroana care apare discret, dar clar, de trei ori pe axa verticală a țesăturii să fi fost pusă la cererea sa acolo, pentru a marca statutul său. Această ipoteză este întărită de faptul că pe soclul de piatră al mormântului Sfântului Ștefan apare, de asemenea, o coroană, iar acesta a fost pregătit de voievod din timpul vieții, fapt demonstrat de cele două spații libere în care ar fi trebuit săpate data trecerii la cele veșnice și durata domniei.