background

„Uniți pentru viață”, o chemare adresată tuturor românilor de a se uni în sprijinul vieții

„Uniți pentru viață”, o chemare adresată tuturor românilor de a se uni în sprijinul vieții

Luna pentru viață 2021 s-a desfășurat în perioada 1-31 martie, iar tema din acest an a fost „Uniți pentru viață”. Prin alegerea acestei teme, organizatorii au dorit să adreseze o chemare românilor din țară și din diaspora pentru a se uni în sprijinul vieții și al femeilor care se confruntă cu o criză de sarcină. Punctul culminant al Lunii pentru viață a fost Marșul pentru viață 2021, aflat la a XI-a ediție națională, ce a avut-o ca invitat special pe Charlotte Pence Bond, fiica fostului Vicepreședinte al SUA, Mike Pence.

În luna martie, asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață au organizat numeroase webinarii, traininguri și acțiuni caritabile, având scopul de a le prezenta oamenilor ce înseamnă criza de sarcină, cum poate fi ajutată o femeie să depășească un astfel de moment, dar și cum aceștia s-ar putea implica în organizarea activităților pro-viață.

Luna pentru viață a debutat cu Leapșa pentru viață, provocare lansată oamenilor de a răspunde, într-un clip postat pe Facebook, la întrebarea „Ce înseamnă pentru tine «Uniți pentru viață»?”, provocare la care au răspuns persoane din toate colțurile țării.

Pe 2 martie, a fost lansată Campania caritabilă „Sprijin pentru viață”, în cadrul căreia s-au colectat scutece și lapte praf, ce au fost dăruite femeilor în criză de sarcină pentru copilașii acestora.

Tot în cadrul Lunii pentru viață, Asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață, în colaborare cu ASCOR București, au organizat târguri caritabile de mărțișoare și prăjituri, banii strânși în urma donațiilor fiind direcționați către Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei. Principalul eveniment destinat tinerilor a fost Congresul Tinerilor Pro-viață, avându-l invitat special pe Calum Miller, medic pro-viață, absolvent al Facultății de Științe Medicale, Medicină și Chirurgie din cadrul Universității Oxford.

Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață” a fost organizat de către asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață, în data de 27 martie, și a fost transmis live pe paginile de Facebook Marșul pentru viață România și Republica Moldova și Trinitas TV. Ca și în anul precedent, din cauza condițiilor impuse de pandemie, acesta s-a desfășurat online.

Invitatul special din acest an a fost Charlotte Pence Bond, fiica fostului Vicepreședinte al SUA, Mike Pence, care în 2017 a devenit primul Vicepreședinte american care a susținut un discurs, fiind prezent în persoană, la Marșul pentru viață din Washington, DC. Charlotte Pence este o importantă voce pro-viață în SUA.

Aceasta le-a transmis susținătorilor vieții din România: „Este necesar să vorbim pentru cei care nu se pot exprima, deoarece copiii nenăscuți nu pot vorbi pentru ei înșiși. Dar să facem aceasta cu bunătate. Pentru mine este foarte încurajator să știu că sunt oameni ca voi în toată lumea, care fac zilnic aceasta. Nu uitați că ceea ce faceți este important. Poate că aveți doar o voce, dar aceasta se aude foarte-foarte tare și se împletește cu multe altele.”

Alexandra Nadane, Adelina-Elena Militaru, Iustina Irimia Cenușă, Lavinia Stan, Nadeja Usatîi și Gabriela Iliescu au vorbit în cadrul Marșului pentru viață 2021 despre propriile experiențe și mărturii, subliniind importanța ocrotirii vieții.

Alexandra Nadane, Președinte al Asociației România pentru viață: „Este chemarea generației noastre de a pune lumina vieții la loc de cinste, de a reda speranța viitorului femeilor în criză de sarcină și copiilor lor nenăscuți.”

„Frații mei pe care nu i-am cunoscut niciodată au murit din cauza lipsei de sprijin și a presiunilor la care a fost supusă mama”, a spus Adelina-Elena Militaru, Președintele Asociației Studenți pentru viață, prezentând mărturia personală despre cum mama ei, după două avorturi, a ales viața pentru ea.

Iustina Irimia Cenușă, preoteasă și interpretă de muzică populară, a subliniat importanța adopției, povestind drumul pe care ea și soțul ei l-au parcurs pentru a deveni părinții adoptivi ai micuței Parascheva.

„Orice mamă care alege să aducă copilul la viață găsește toată puterea în ea să-și facă treaba până la capăt”, a transmis Lavinia Stan, mamă a 6 copii.

Nadejda Usatîi, Președintele Asociației Moldova pentru viață: „Să avem curajul să înmulțim binele, să îmbrățișăm fiecare viață care pâlpâie și vrea să vadă lumina zilei, să-și cunoască potențialul, să-l dezvolte, să se împlinească și așa se vor bucura strămoșii, contemporanii și urmașii noștri!”

Gabriela Iliescu a vorbit despre accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit atunci când era însărcinată în 7 săptămâni și despre rolul important pe care l-a jucat medicul ginecolog de la spital, sfătuind-o pe aceasta să nu avorteze, când medicul neurolog a pus problema avortului considerând că viața îi este în pericol – ceea ce s-a dovedit fals.

Momentele artistice din cadrul Marșului pentru viață au fost susținute de Iustina Irimia Cenușă, Ioana Picoș și Maria Coman.

Adelina-Elena Militaru


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIV/2021