background

Arhim. Meletie Shattahi

Rolul Bisericii în Siria de astăzi

Arhim. Meletie Shattahi

Rolul Bisericii în Siria de astăzi

Deși Siria are bogate resurse de petrol, totuși, țara se află în criză economică. Și aceasta pentru că toate izvoarele de petrol sunt controlate de alții, chiar dacă războiul militar s-a terminat. Nu avem curent decât 3–4 ore pe zi, deci situația nu este foarte ușoară.

Arhim. Meletie Shattahi.
Arhim. Meletie Shattahi.
 

 

De când a început războiul, Biserica a jucat un rol foarte important, și nu oricare biserică, ci Biserica Ortodoxă. Ea este cea mai importantă instituție care i-a ajutat pe toți oamenii, indiferent de credința lor.

Acum două luni am fost la Ministerul de Afaceri și o doamnă mi-a zis că dacă Biserica Ortodoxă ar înceta activitatea ei filantropică, economia ar scădea la zero. Spre exemplu, numărul direct al beneficiarilor care s-au folosit de ajutorul Bisericii în Siria, anul trecut, a fost de 3.600.000. Nu toți sunt creștini, printre ei aflându-se și musulmani. Contribuția Bisericii pentru activitățile sociale de anul trecut a fost mai mare decât bugetul Siriei. Vorbim de mai mult de 30 de milioane de dolari, proveniți din ajutoare internaționale, de la ONG-uri și de la diaspora siriană. Pentru Siria, suma este foarte mare.

Biserica s-a implicat în reparația caselor celor care au fost scoși din căminele lor, oferind porții de mâncare, consiliere psihologică, sprijin duhovnicesc și nu numai atât. 2.400 de voluntari sunt implicați în această lucrare.

Aceasta este misiunea noastră, aceasta este Ortodoxia din Siria. Biserica Ortodoxă este foarte bine primită în orice parte din țară, chiar acolo unde nu sunt creștini. Cunoscând lucrarea Bisericii, oamenii au foarte mare încredere. De fapt, Biserica vede în fiecare om fața lui Hristos. Aceasta este cea mai mare mărturisire a Bisericii noastre. De aceea, dacă legea ar îngădui ca un musulman să treacă la creștinism, cred că jumătate din populația Siriei ar trece la creștinism. Dar, din păcate, legea nu permite. Sunt mulți care se botează, dar în ascuns. Dacă un creștin trece la islam nu este nicio problemă; își poate schimba actele foarte ușor. Dar invers, nu se poate.

Cea mai mare minune pentru noi, sirienii, este să ne trezim dimineața, să fim încă în viață. Mulți mă întreabă care este situația cu pandemia în Siria. Eu le răspund că întrebarea aceasta nici nu se pune, pentru că noi avem provocări mult mai importante decât pandemia. Oamenii nu au bani să cumpere hrană și medicamente.

Dar cu toate acestea, slavă Domnului, bisericile sunt pline. Oamenii au mai mare nădejde în Dumnezeu. Din păcate, mulți dintre creștini fie au fost uciși, fie au plecat din țară. Se spune că în jur de 1.200.000 de sirieni au fost uciși în timpul războiului, dintre care 40.000 erau creștini. Majoritatea au murit tocmai pentru că erau creștini. Mulți au plecat în alte părți ale lumii, în special în Canada, Australia și Germania. Efectul este depopularea Siriei, și, din păcate, statul nu se îngrijește de creștini și nu își dă seama cât de important este ca Biserica să rămână vie.

Spre exemplu, în Alep, înainte de război erau în jur de 35.000 de familii creștine, iar acum au rămas mai puțin de 3.000. Totuși, Biserica Ortodoxă este cea mai mare Biserică în Siria, după cum a fost și înainte, iar numărul total de creștini e aproximativ 1.200.000, adică în jur de 5% din populația țării. Dintre aceștia, aproape un milion sunt ortodocși.

Sunt multe cazuri în care știm cu certitudine că oamenii au fost omorâți pentru credința lor. De exemplu, când teroriștii au intrat în Maaloula, au dat foc mănăstirii și au omorât 12 bărbați pentru că erau creștini. Maaloula este satul unde se mai vorbește limba aramaică, limba vorbită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Alt sat a fost atacat de teroriști pentru că se știa că acolo locuiesc doar creștini. În acea zi, 40–50 dintre ei au primit cununa muceniciei. Și la Alep au fost uciși mulți creștini. Dar au fost și zone în care musulmanii i-au ajutat pe creștini să scape, ascunzându-i în casele lor.

În Siria sunt în jur de 20 de mănăstiri. Cea mai mare mănăstire are 25 de viețuitori. În general, obștile din mănăstiri sunt formate din 6–7 viețuitori.

Din păcate, acum se dezvoltă mai repede sectele, în special protestanții. Primind ajutoare materiale din America, îi cumpără în special pe creștini și îi atrag cu bani și cu alte foloase materiale, pentru că printre musulmani nu au voie să propovăduiască învățăturile lor protestante.

Un lucru înălțător este prezența numeroasă a tinerilor în biserică. Pentru a sprijini misiunea în rândul tinerilor, Biserica a organizat mai mult activități. Una dintre ele este Școala de Duminică, unde copiii învață nu numia despre Hristos, dar și despre problemele sociale din Siria. Eu cred că cea mai mare minune este faptul că mai sunt creștini în Siria.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIV/2021