background

IPS Pimen – un an de la trecerea la cele veșnice

IPS Pimen – un an de la trecerea la cele veșnice

Volumul In Memoriam – Un an de la strămutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen –, coordonat de Departamentul Exarhat al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, sub privirea atentă a părintelui Arhim. Melchisedec Velnic, stareț al Mănăstirii Putna și exarh al mănăstirilor, și editat pentru a marca împlinirea unui an de la strămutarea la cele veșnice a arhipăstorului Bucovinei, este structurat în cinci capitole: 1. Părinte al Bucovinei; 2. „Ales-am bărbat după inima Mea”; 3. În mijlocul dulcii Bucovine și al oamenilor ei; 4. Fereastră spre Dumnezeu, fereastră spre oameni; și 5. Mutarea păstorului la locașurile de veci. În paginile acestui volum, cititorul află gândurile așternute în scris și susținute de imagini ale unor ierarhi, preoți și protopopi, monahi și monahii, profesori și scriitori care, cu noblețea lor sufletească, reconstituie în cuvinte elogioase viața și activitatea Părintelui Arhiepiscop Pimen, dispusă pe un interval de mai bine de jumătate de secol, fie în calitate de ghid, egumen ori stareț al Mănăstirii Putna, fie ca stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, fie ca episcop-vicar, cu titulatura Suceveanul, ori ca Arhiepiscop pentru aproape trei decenii.

Când te afli în fața unui astfel de demers, mai întâi se cuvine să-I mulțumești lui Dumnezeu că, din fericire, într-o lume atât de grăbită spre nicăieri, încă se mai găsesc oameni de bun simț care nu uită numele și trudnicia celor care, de-a lungul istoriei, au contribuit jertfelnic la lucrarea Bisericii.

Părintele Arhiepiscop Pimen s-a străduit în toată viața să îmbine în mod armonios cele ale Martei cu cele ale Mariei, smerenia și rugăciunea cu osteneala întru slujirea aproapelui, postul și scumpătatea cuvintelor cu destoinicia administrativă, milostenia și mărinimia cu dreptatea și cuvântul de îndreptare, înțelepciunea lucrătoare și roditoare cu iubirea de neam, de țară și Biserică.

Fragmente din Cuvântul înainte semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIV/2021