Maria Rosetti (1819-1893)
Născută într-o familie scoțiano-franceză, s-a căsătorit cu Constantin A. Rosetti și au avut împreună opt copii. A avut un rol important în salvarea revoluționarilor din anul 1848 și a militat pentru unitatea românilor. A editat publicația „Mama și copilul”, dedicată educării copiilor. A fost una dintre destinatarele Apelului Comitetului studenților din Viena adresat Doamnelor române. Răspunzând Apelului, a realizat un epitaf pentru mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Maria Rosetti apare în tabloul „România revoluționară”, de C.D. Rosenthal.
Alexandrina Haralamb 1825-1877
Cunoscută pentru traduceri și acte patriotice și de filantropie, Alexandrina Haralamb s-a născut în Târgu Jiu, în 1825, fiind fiica Generalului Gheorghe Magheru, comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu în 1821 și comandant al trupelor revoluționare din Țara Românească în 1848.
A participat la Revoluția din 1848, a cusut steagul tricolor provizoriu de la Craiova și a împărțit cocarde lucrate de ea.
Pentru Serbarea de la Putna, a pictat o flamură deosebită înfățișându-l pe Ștefan cel Mare pe tricolor și a donat o sumă considerabilă, 15 napoleoni de aur.