background

Sebastian Burduja

Conștientizare, asumare, acțiune

Sebastian Burduja

Conștientizare, asumare, acțiune

România Jună este, dincolo de miracolul istoric, o stare de spirit care transcende secole și generații. Pornește cu rădăcinile din pământul binecuvântat al „Ierusalimului neamului românesc” – Putna – și crește cu fiecare respirație: conștientizare, asumare, acțiune.

Conștientizarea este despre înțelegerea rolului fiecărei generații de a ridica România mai sus, pe umerii înaintașilor celor drepți.

Asumarea este despre răspunderea individuală și colectivă față de un viitor în 3D pentru România, prin demnitate, dezvoltare și democrație. Despre trasarea Planului, a direcțiilor strategice și a soluțiilor concrete, până la cele mai mici detalii.

Acțiunea este împreună-lucrarea, în unitate, jertfă și iubire: punerea în operă a misiunii asumate, fără oprire și fără ezitare.

Acestea au fost premisele României June din 2011, la 140 de ani de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni. Și cred că acestea pot să rămână dimensiunile fundamentale ale legământului fiecărei generații care vine aici, la Putna vegheată de Sfântul Voievod Ștefan, să se unească și să croiască o nouă soartă pentru neamul românesc.

În 2011, după multe încercări și temeri, cu credință neabătută în noblețea demersului nostru și cu sprijinul neprețuit al Părintelui Stareț și al tuturor părinților sfintei mănăstiri, Dumnezeu ne-a dat șansa să putem adăuga visul generației noastre la patrimoniul unic al României June la Putna. Iar lacrimile de emoție pe care le-am vărsat cu toții, în răsunetul Baladei lui Ciprian Porumbescu, la un asfințit de soare, se vor fi împletit cu lacrimile și sângele strămoșilor noștri și cu speranțele copiilor și nepoților noștri.

Avem datoria sfântă de a nu uita niciodată ceea ce am promis, de a nu ne abate niciodată de la calea aleasă și de a nu renunța niciodată la lupta pentru unitate și dreptate. Pentru generația Putna 150 și toate generațiile ce vor veni, acest gând: înainte, împreună!



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIV/2021