background

Pr. Justinian-Remus A. Cojocar, președinte și membru fondator al Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni

ATOS – familia cea mare a tinerilor

Pr. Justinian-Remus A. Cojocar, președinte și membru fondator al Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni

ATOS – familia cea mare a tinerilor

Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) este o organizație de tineret, o familie de tineri empatici și credincioși, mărinimoși, cu dragoste de Dumnezeu, Biserică și țară. ATOS este o asociație vie, activitățile și proiectele ei fiind apreciate și promovate de comunitate, autorități și media.

Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni a fost înființată în anul 2019 în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen și a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul.

Deși este o organizație tânără, ATOS a reușit să-și creioneze un anumit specific. Activitățile și proiectele derulate au reușit să adune în număr mare pe tineri, iar această izbândă se datorează lucrării lui Dumnezeu.

În ATOS, tinerii au descoperit cu adevărat frumusețea tinereții. Doar cu Dumnezeu în suflet și în inimă, tinerețea e frumoasă. Tinerețea nu are vârstă, pentru că a ști să trăiești frumos este o artă pe care doar omul optimist și plin de credință în Dumnezeu o are.

Așadar, este mereu actuală și urgentă nevoia de a-i atrage, de a-i captiva, de a-i apăra și de a-i menține pe tineri aproape de Biserică.

Iată doar câteva dintre proiectele de suflet derulate de către Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni:

1. Proiectul „Ne pasă! Vă suntem alături! Cu noi este Dumnezeu!” a debutat în perioada incipientă a pandemiei, acțiunea continuând și în prezent. Prin intermediul acestui program, până în acest moment, au fost ajutate 771 de familii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Tinerii voluntari au dat dovadă de dragoste creștinească și solidaritate, ajutând persoanele în vârstă și pe cele aflate în dificultate, făcându-le cumpărăturile și procurându-le medicamentele necesare. Mai mult, aceștia le-au fost alături celor singuri și deznădăjduiți printr-o vorbă bună și printr-un cuvânt de folos, pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă dificilă. Pandemia, cu încercările ei, a fost o adevărată pedagogie. De mare ajutor a fost campania ATOS-ului din perioada pandemiei, a carantinării Sucevei, martie-mai 2020. Tinerii voluntari ATOS au sărit în ajutorul persoanelor aflate în nevoie, în suferință, în vârstă, bolnave și a oamenilor izolați, carantinați (au cumpărat alimente și medicamente). Au avut 171 de solicitări duse la bun sfârșit și au împărțit aproximativ 1250 de pachete. Tinerii au colaborat bine cu Primăria, Poliția Locală și ONG-uri.

2. Un alt proiect foarte important a fost „Caravana medicală”. Activitatea dedicată îngrijirii sănătății copiilor s-a desfășurat în parteneriat cu proiectul „Caravana cu medici”, precum și cu ajutorul Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. 25 de medici voluntari au consultat gratuit 190 de copii din localitatea Sucevița. Aceștia au beneficiat de consultații generale, pediatrice, stomatologice și oftalmologice.

3. Campania „Sunt voluntar, sunt responsabil!” (începută în iunie 2020) este un program de responsabilizare socială. „Lucrul de care te poți lipsi e de mare nevoie și de folos altuia care e în lipsuri!” Așa au pornit tinerii și până în prezent au fost ajutate 55 familii cu bunuri și alimente în valoare de 40.000 lei. S-a reușit construirea a trei case pentru oameni necăjiți. Alte 60 de familii din Mușenița, localitate aflată la granița României cu Ucraina, au beneficiat de pachete cu alimente înainte de Crăciun și de Sfintele Paști, iar aproximativ 160 de familii de la blocurile sociale din municipiul Suceava și aproximativ 70 de familii de rromi din comunitatea Șcheia au beneficiat constant de ajutoare în alimente și haine.

4. Proiectul „Dăruiește o pâine!” (început în ianuarie 2021) este proiectul dragostei tinerilor care pun mână de la mână și cu bănuții strânși cumpără pâine și o dăruiesc oamenilor sărmani. 750 de pâini au fost dăruite până acum la aproximativ 230 de familii numeroase, cu mulți copii, cu o situație materială precară.

5. Proiectul „Pentru noi!” a fost gândit de la început să fie dedicat activităților recreative și distractive, pentru umplerea timpului liber. Sportul și mișcarea sunt prioritare: ciclism, fotbal, rafting, alpinism, paintball, săniuș. Mai mult, pentru a cultiva munca în echipă, pentru o mai bună cunoaștere și consolidarea relațiilor dintre voluntari, s-au organizat seri de film, jocuri de societate, drumeții, excursii și tabere.

6. Atelierele de Artă Populară, desfășurate în fiecare sâmbătă, au scopul de a-i face pe tineri să întreprindă meșteșugurile populare. În felul acesta se păstrează și se transmit mai departe generațiilor viitoare tradițiile populare. Tinerii au cusut semne de carte și săculețe pentru anafură, au confecționat ornamente de Crăciun, brodate manual cu modele tradiționale, stele de Crăciun și chiar lucrează să-și coasă singuri cămeși tradiționale cu motive originale țărănești.

Șezătorile la care au fost tinerii, alături de meșteri populari, au însemnat un prilej de a descoperi tradițiile vechi, cu cântecele și meșteșugurile originale.

7. Corul misionar al tinerilor ATOS a concertat în multe locuri, la diferite ocazii și a participat la slujba Sfintei Liturghii în comunitățile eparhiei, de cele mai multe ori în zone izolate, unde tinerii sunt din ce în ce mai puțini. La strană, îmbrăcați frumos, tinerii promovează totodată portul popular.

8. Piesa de teatru „Ne pasă!” a fost foarte apreciată. Au fost implicați 60 de tineri. Mesajul transmis a fost puternic, împotriva bullying-ului atât de prezent în unitățile de învățământ, împotriva violenței, prejudecăților și etichetărilor sociale.

9. „Compuneri în Pandemie: Sănătatea – cea mai mare bogăție a omului”. Așa s-a numit proiectul în cadrul căruia membrii ATOS și elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava au redactat 200 de compuneri, evidențiind valoarea mare a sănătății, ca dar al lui Dumnezeu.

10. „Tinerii în slujba vieții – La Suceava”, Marșul pentru viață (27 martie 2021) a fost unul original. Tinerii din ATOS au făcut o promenadă cu bicicletele prin Municipiul Suceava. Ei au purtat tricouri albe pe care erau inscripționate mesaje Pentru viață: „Viața e darul lui Dumnezeu!”, „Prețuiește viața!”, „Viața începe în momentul concepției!”, „Trăiește viața frumos!”, „Viața e libertate!”, „Apără viața!”, „Să ne bucurăm de viață!”, „Să cinstim părinții care ne-au dat viață!”. Pe pista specială pentru biciclete, tinerii au parcurs aproximativ 15 km cu bucuria transmiterii mesajului vieții.

11. Campaniile de împădurire, de ecologizare, de muncă la culturile ecologice, la sortarea și distribuirea cartofilor către Spitalele din județul Suceava și Căminele de bătrâni i-au sensibilizat pe tineri, i-au responsabilizat și au reușit să scoată la lumină mărinimia lor.

12. Parteneriatul ATOS cu Muzeul Național al Bucovinei a însemnat nenumărate vizite tematice la Muzeul de Istorie, la Muzeul Satului Bucovinean, la Cetatea de Scaun și valorificarea unor expoziții (Proiectele Lecția de 10, Stema Moldovei – Descoperiri arheologice aflate în colecțiile Muzeului Național al Bucovinei).

13. Tinerii noștri au fost de mare ajutor Bisericii la sărbătorile mari când au împărțit agheasmă (Bobotează, Izvorul Tămăduirii), lumânări de Înviere și la slujbele de pomenire a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen. Îmbrăcați în portul popular, au ținut făclii aprinse în Săptămâna Patimilor și au înconjurat biserica, alături de soborul de slujitori sfințiți și de ceilalți credincioși, au rânduit coșurile la sfințit și au ajutat la bucătărie, preparând bucate și aranjând mesele, simțind cu adevărat bucuria că sunt de folos și munca lor e apreciată.

14. ATOS a adoptat 8 km din vestitul traseu Via Transilvanica, din Putna, de la kilometrul 5, spre Sucevița, până la kilometrul 13. Via Transilvanica leagă Mănăstirea Putna de Dunăre. Ca niște părinți adoptivi adevărați, periodic, tinerii îngrijesc bornele, din kilometru în kilometru, le pun în valoare, amenajând un spațiu în jurul lor din verdeață și pietre atent alese și vopsite, refac și împrospătează marcajele, iar la fiecare bornă au pregătit și au montat plăcuțe cu texte din părinții sfinți ai Bisericii și alți gânditori minunați ai lumii, pentru folosul călătorilor care vor trece pe traseu.

Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni numără în prezent peste 600 de tineri din întreaga Arhiepiscopie a Sucevei și Rădăuților. Prin Departamentul Activități Tineret din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei noastre, tinerii participă la activitățile și proiectele din cadrul Centrului de Tineret de la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Sfântu Ilie, Suceava, a Centrului de Tineret de la Boroaia și a Centrului de Tineret de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIV/2021