
Ora 8.30: Vin cei doi ierarhi ai locului: Înaltpreasfințitul Pimen și Preasfințitul Gherasim Putneanul, episcopul vicar. Sfetnici la cârma sufletului neamului românesc.
Vine icoana!
Icoana pregătită începând cu un an în urmă, de către iconarii Putnei, pentru a fi gata pentru Marea Sărbătoare. O vom săruta și o vom cerceta de multe ori pe drum. Va străluci în mijlocul nostru timp de trei zile, va fi centrul pelerinilor.
I se închină arhiereii și apoi începe Sfânta Liturghie de la Cetate.
Liturghia este jertfa continuă a Mântuitorului Iisus Hristos pentru noi, jertfă din care ne împărtășim comunitar. Primind Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului, întreaga lume se împărtășește de har.
Fiecare popor ortodox s-a dezvoltat în jurul unei jertfe și în jurul unei biserici. Din aceste locuri, el își împrospătează tăria și râvna către Adevăr în momentele de încercare.
Fericit poporul pentru care are cine să slujească Sfânta Liturghie, cea de viață dătătoare!
A adormit bunul domn într-un doi iulie, la orele patru din zi. Trupul ce fără de cruțare l-a purtat în lungul și în latul Moldovei s-a îndreptat spre „mănăstirea lui cea iubită“, Putna. Iar sufletul a plinit cuvântul: „Omule, în ceea ce vei iubi, în aceea te vei transforma. Vei fi dumnezeu, dacă vei iubi pe Dumnezeu, pământ vei fi, dacă vei iubi cele pământești.“ Te-așteaptă, Slăvite Voievod Ștefan, iubiții tăi sfinți: Sfântul Constantin cel Mare, la care ai căutat ca la un strămoș de peste timp și loc, Sfinții Dimitrie și Procopie, care „au dat vâlvă“ oștenilor la Râmnic și Codrii Cosminului, Sfântul Ghenadie, ocrotitor și de acum împreună-lucrător cu tine. Sfântul Nicolae, părintele milostiv al poporului, Împăratul David, dascălul pocăinței, Sfântul Ioan cel Nou, străjerul Cetății de scaun a Sucevei.

Te plânge norodul, se bucură strămoșii. Arhanghelii îl întâmpină pe cel numit purtător de biruință. În fața Mântuitorului, Maica Domnului și Sfântul Ioan Înaintemergătorul rostesc: Domnul și Dumnezeul nostru, primește sufletul robului Tău, „de Hristos iubitorul domn Io Ștefan Voievod“.
Noi îți aducem în dar
Icoana
zugrăvită la Vaslui și Războieni,
chipul tău alergând la Hotin și Chilia,
piciorul sângerând ani și ani pentru noi.
Din lemn de stejar,
stejarul dragostei tale de popor,
poleită cu aur,
aurul dragostei tale de Dumnezeu.
Icoana spălată în taina pocăinței,
curățită de jertfa pentru dragostea ta:
Moldova.
Noi îți aducem în dar
chipul tău
pe care însuți întru Duhul
l-ai pictat.
ora 9: Sfânta Liturghie la Cetatea Sucevei.
Arhiereul – chip al Mântuitorului Iisus Hristos. Liturgia arhierească – cel mai solemn act al omului. Cerul pe pământ.
Doamne, Doamne, caută din cer și vezi, și cercetează via aceasta, pe care a sădit-o drepta Ta, și o desăvârșește pe ea!
Poate omul, prea-firava făptură să-L cheme pe Atoatefăcătorul Dumnezeu?
Da! Poate, prin puterea primită de la Fiul întrupat și înviat, prin puterea dată de El apostolilor și urmașilor: episcopii și preoții.
Doamne, Doamne, caută din cer și vezi, și cercetează lumea aceasta, pe care a zidit-o drepta Ta, și o desăvârșește pe ea!
Chemarea lui Dumnezeu răzbate dintre bătrânele ziduri. De câte ori a răsunat în 500 de ani?!
Doamne, Doamne, caută din cer și vezi, și cercetează via aceasta, pe care a sădit-o drepta Ta, și o desăvârșește pe ea!
Pentru a treia oară arhiereul Îl cheamă pe Dumnezeu. „Căci întreaga făptură suspină cu suspine negrăite către Dumnezeu.”

Singură Ortodoxia trăiește prezența lui Dumnezeu între oameni și în Sfintele Taine. Întreaga creație este darul lui Dumnezeu către om. Față de acest dar, omul se poate dărui pe sine lui Dumnezeu. Jertfa lui îl va face părtaș la jertfa Fiului lui Dumnezeu și prin puterea împărtășită de aceasta omul poate să conducă întreaga creație către Dumnezeu.
Primește, Doamne, jertfa aceasta pentru iertarea păcatelor tuturor fraților celor întru Hristos și pentru tot sufletul creștinesc cel necăjit și întristat, care are trebuință de mila și de ajutorul Tău.
Pentru pomenirea și iertarea păcatelor tuturor celor din veac adormiți întru dreapta credință: ale strămoșilor, ale moșilor, ale părinților, ale maicilor, ale fraților, ale surorilor, ale fiilor și fiicelor, ale celor dintr-o rudenie și seminție cu noi și ale tuturor celor care au adormit întru nădejdea învierii și a vieții veșnice.
Și pe toți care, întru nădejdea învierii și a vieții de veci, cu împărtășirea Ta au adormit, dreptmăritori creștini, părinți și frați ai noștri, Iubitorule de oameni, Doamne.

Fiecare Sfântă Liturghie ne unește cu Dumnezeu, unindu-ne cu Fiul Său, Unul născut, pe Care L-a dat morții pentru a noastră mântuire. Prin jertfa noastră, ne unim cu Iisus Cel ce Se jertfește, însă și cu Iisus cel înviat.
Cu recunoștință și mulțumire, la Liturghia din Cetate, câțiva tineri au primit Sfînta Împărtășanie în genunchi.
Căci Liturghia este mulțumire, recunoștință și comuniune și sub semnul ei se va desfășura pelerinajul spre Marea Sărbătoare.
Apărător neînfricat al dreptei credințe și al patriei străbune ocrotitor, mare ctitor de lăcașuri sfinte, Ștefane Voievod, roagă-L pe Hristos, Dumnezeu, să ne izbăvească din nevoi și din necazuri!
*
Vă felicit pentru frumusețea și purtarea dumneavostră sufletească, și vă îndemn să iubiți Biserica, pentru că Biserica este „mama neamului românesc”.
Să fiți vrednici urmași ai lui Ștefan, plini de curaj și de demnitate în apărarea valorilor credinței și a spiritualității ortodoxe, rădăcini adevărate ale acestui neam, în prezent uitate.