background

2 iulie. Glasul pământului Țării

2 iulie. Glasul pământului Țării

Ora 24: IPS Pimen, Părintele Stareț și Părintele Vasile pun în urna închinată mănăstirii Putna pământ din urnele aduse de participanți. Va fi un singur glas: cel al pământului din Brașov, Cluj Napoca, Motru, Săveni, Chișinău, Hotin, Galați, București, Cetatea Movila, Baia Mare, Iași, Alba Iulia, Suceava, Tulcea, Sibiu, Câmpia Turzii, Bacău, Târgoviște, Craiova, Timișoara, Constanța, Buzău, Botoșani.

Glasul pământului Țării!

Urna din 1871 și urna din 2004 vor spune românilor de pretutindeni că locul lor natal este și Putna, că născându-se români s-au născut urmași al Slăvitului Voievod Ștefan. Ele vor fi martori nemincinoși despre cum am trăit sau nu am trăit Viața dăruită de înaintași, despre cum ne-am împlinit sau nu datoria de români.

Cum spune Scriptura: „dacă vor tăcea aceștia, pietrele vor striga…”

*

Doamne Dumnezeul nostru, primește ale Tale dintru ale Tale!

Acest pământ adus din toate colțurile țării e un simbol al unității noastre, unitate pentru care slăvitul Ștefan Voievod a dus atâtea lupte.

Pământul pentru noi este un lucru sfânt. El este numit în limba greacă „mamă”, pentru că din el ne naștem și el ne hrănește. Din pământ suntem, în același pământ vom merge. Dar acest pământ va fi transfigurat, ca întreaga creație, și-și va purta frumusețile pe care Dumnezeu i le-a dat, frumuseți la care și noi am adăugat.

Este sfânt pentru că în pământul țării sunt îngropați moșii și strămoșii noștri. Pe noi pământul ne unește. El ne învață să fim oameni realiști, cum se spune, să călcăm cu picioarele pe pământ. Numai că pământul pe care noi călcăm este sfințit prin jertfa înaintașilor noștri, prin sângele vărsat pentru apărarea credinței strămoșești și a neamului.

Doamne Iisuse Hristoase, primește această jertfă, acest pământ, și păstrează-ne în unitatea de credință, de gândire, de simțire și de lucrare românească și creștinească, în vecii vecilor. Amin!

La mulți ani și bucuria mântuirii. Amin!

IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. Pe urmele „strămoșului cuminte” (2005)