RO
EN

Studia Theologica Doctoralia

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior
Articolul următor

În zilele de 8 și 9 iunie 2017, la Mănăstirea Putna s-a desfășurat cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Internațional „Studia Theologica Doctoralia”. Tema întâlnirii academice a fost „Expresii ale cercetării teologice în școlile doctorale, astăzi”. Organizatori au fost Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, în colaborare cu Facultatea de Teologie Catolică a Universității „Karl Franzens” din Graz (Austria) și cu Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin” al Universității din Balamand (Liban).

Simpozionul s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului și în perioada în care Mănăstirea Putna comemorează 550 de ani de la întemeierea ei, la 10 iulie 1466.

Programul simpozionului a debutat cu o slujbă de Te Deum în biserica Mănăstirii Putna și a continuat cu momentul solemn de deschidere, după care, împărțiți pe 3 săli, cei 55 de doctoranzi prezenți și-au susținut comunicările științifice în șase sesiuni de lucru. Mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan a fost transmis de părintele Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. Printre cei prezenți s-au numărat Pablo Argárate, profesor la Facultatea de Teologie Catolică Graz, și Simon Najm de la Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin” al Universității din Balamand.

„Am fost onorat să mă număr printre participanții acestui simpozion. A fost o mare bucurie să fiu aici și am fost impresionat de numărul mare de participanți din cele mai importante facultăți de teologie din România, de organizarea ireproșabilă, precum și de faptul că, împreună cu doctoranzii din străinătate, căutăm să promovăm educația și cercetarea teologică, pe care dorim să le punem în slujba Bisericii”, a declarat Simon Najm.

O parte dintre comunicările susținute vor fi publicate în cel de-al IX-lea volum al seriei Studia Theologica Doctoralia.

Tudorel Rusu



Sus