RO
EN

Colocviul „Geniu și
memorie colectivă.
Creangă+Creangă”

 

 

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior
Articolul următor


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 21-25 august 2011 Mănăstirea Putna a găzduit lucrările celui de-al cincilea colocviu organizat de Fundația Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, intitulat Geniu și memorie colectivă. Creangă+Creangă. Evenimentul a urmărit revelarea raporturilor între geniu și memorie, ca zestre spirituală a generațiilor, iar studiul de caz a fost Ion Creangă, ca marcă nestinsă a genialității populare românești vreme de 130 de ani – timp scurs de la prima publicare a volumului Amintiri din copilărie.

Colocviul a fost bogat în idei și nuanțe, de la filozofie la teologie, geniul fiind legat atât de identitatea națională – Creangă, Eminescu –, de înțelepciunea populară, de credință și ideea de model – pictorița Olga Greceanu, Maica Benedicta –, cât și de memoria spirituală – Sfântul Ștefan cel Mare. S-a subliniat că geniul nu rămâne individual, izolat, ci el emană din bogăția spirituală a comunității pe care o exprimă și pe care o dăruiește mai departe.

Ion Creangă a sintetizat ca nimeni altul simțirea simplă, caldă, românească, contribuind la cunoașterea sufletului și a potențialului nostru ca popor. Aceasta a făcut ca, în Duminica tuturor Sfinților români, 20 iunie 1993, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la vremea aceea Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ținând seama de marea contribuție la înnobilarea sufletului românesc a autorului humuleștean, să hotărască reabilitarea memoriei lui Ion Creangă, fiu al Bisericii Ortodoxe Române, mare scriitor național, și pomenirea sa la parastase și comemorări de ordin religios ca diaconul Ion.

La Putna, sub semnul comemorărilor au stat Maica Benedicta – Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, un om formator de spirite tinere, și Visarion Puiu, Mitropolitul Bucovinei, ierarhul-ctitor a peste 400 de biserici moldovene, al cărui bust sculptat de Silvia Radu a fost dezvelit în cea de a treia zi a Colocviului. În aceeași zi a fost lansat numărul patru al Caietelor de la Putna, cuprinzând comunicările colocviului Fertilitatea mitului, desfășurat în anul 2010 la Mănăstirea Putna.

Ca în fiecare an, Colocviul s-a încheiat cu o excursie tematică, în zilele de 24-25 august, pe urmele lui Ion Creangă: Fălticeni, Cetatea Neamț, casa memorială de la Humulești, Mănăstirea Neamț și, bineînțeles, Iașiul, marcat de Bojdeuca lui Creangă și de Casa Creangă de la Mănăstirea Golia. Aceste popasuri, alături de lucrările de la Putna, au împrospătat amintirea vie a unui om, fiu al Bisericii, care a trăit, a simțit și a creat animat de geniul colectiv românesc.

A consemnat monah Iustin T.



Sus