RO
EN

Fântâna Albă

 

 

 

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior
Articolul următor
Pe 1 aprilie, Ziua Națională în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor și ale foametei organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, la monumentele comemorative de la Fântâna Albă, acum în regiunea Cernăuți, Ucraina, a fost oficiată o slujbă de pomenire a românilor uciși în 1941 de trupele sovietice.
La slujba religioasă au fost prezenți clerici din România și Ucraina, oficiali români, peste 50 de studenți din România, Republica Moldova și Ucraina, jurnaliști români și localnici, unii dintre ei din familiile celor uciși atunci. A venit pentru prima oară pe locurile natale după 71 de ani, un supraviețuitor al masacrului, Petru Huțan, acum în vârstă de 88 de ani.
Evenimentul a continuat la Mănăstirea Putna cu o slujbă de pomenire desfășurată la troița ridicată în anul 2011, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru a cinsti memoria martirilor de la Fântâna Albă.
Masacrul de la Fântâna Albă, supranumit și Katyn-ul românesc, este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor. Măcelul a avut loc pe 1 aprilie 1941, zi în care circa 3.000 de români de toate vârstele au încercat să treacă granița trasată ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care România a fost forțată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu cu peste 3 milioane de locuitori.



Sus