RO
EN

Gânduri de pelerin

 

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior

Ce simți că trebuie să faci pentru a fi o lume mai bună în jurul tău?

Să îngădui, să iubesc. (Georgeta M., 22 ani, Inginerie Alimentară)

În primul rând cred că schimbarea ar trebui să înceapă cu mine; atâta timp cât eu pot fi un exemplu demn de urmat pentru ceilalți consider că aș realiza un lucru bun și pentru cei din jur. (Emanuel G., 20 ani, Teologie)

Să fiu eu mai bună cu oamenii care mă înconjoară: mai deschisă, mai binevoitoare, mai blândă, mai caldă, mai sinceră. (Anca-Maria P., 19 ani, Jurnalism)

Pentru a fi o lume mai bună în jurul meu trebuie mai întâi sa mă schimb eu. Datorită păcatelor mele vad lumea așa rea. (Dinu-Bogdan D., 22 ani, Inginerie Electrică)

În timpul studenției mele la Iași, în sala unde se țineau conferințele ASCOR, era un citat mare de Sf. Serafim de Sarov: „Găsește pacea dinlăuntrul tău și o mie de oameni se vor mântui în jurul tău.” (Dan M., 25 ani, programator)

Fiecare are în sufletul său bunătatea sa. Un om este bun dacă își oferă bunătatea sa celorlalți - prin atitudinea sa, prin faptele sale, prin ideile sale prin care aduce un plus moral celui din jur. (Dorin I., 24 ani, Drept)

Cea mai bună armă este dragostea de aproapele, care aduce raiul pe pământ celui care o dăruiește și celui care o primește. (Ecaterina L., 20 ani, Jurnalism)

Ceea ce simt că trebuie să fac pentru o lume mai bună în jurul meu este să-mi iubesc mai mult aproapele și să mă rog pentru el. (Gabriel P., 37 ani, economist)

Singurul om pe care îl pot schimba sunt eu, de aceea încerc sa fiu eu un exemplu pentru alții. (Mihai O., 22 ani, Teologie)


Un gând pentru tinerii din România în anul 2011.

Încercați să păstrați gândul cel bun, să vă bucurați frumos și conștient de tinerețea voastră! Nu îi judecați pe cei care nu sunt ca voi, ci căutați-le circumstanțe atenuante! (Alexandra B., 22 ani, Medicină)

Să se gândească la faptul că își vor întemeia o familie, că vor fi soți sau soții, că vor avea copii, și faptele lor de acum vor mutila sau înfrumuseța viitorul lor, al familiei lor și al copiilor lor. (Dorin I., 24 ani, Drept)

Fraților, pe Hristos Îl întâlnim în Biserică! (Emanuel G., 20 ani, Teologie)

Fiți demni de numele „român” și „ortodox” și nu-i uitați pe frații voștri din Basarabia, Bucovina de Nord și din toate colțișoarele lumii, care vă invidiază pentru simplul fapt că la voi acasă nimeni nu vă neagă identitatea. (Ecaterina L., 20 ani, Jurnalism)

Sa nu pierdem nici o ocazie de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru tot sprijinul și răbdarea pe care o are cu noi. (Elena B., 23 ani, Inginerie Alimentară)

Pentru tinerii din România de azi, cel mai duhovnicesc gând este de a rămâne mereu tineri în suflet prin iubirea întru Hristos și în spirit prin dobândirea Sfântului Duh ca scop final mântuitor. (Gabriel P., 37 ani, economist)

Oriunde-ați fi și orice ați face, gândiți-vă că aveți un rost pe lumea asta. Dacă nu l-ați găsit, căutați-l! Căutați-l sincer și-l veți găsi! (Ionuț J., 22 ani, Hidrotehnică)


Ce reprezintă pentru tine credința ortodoxă?

Un mod firesc, frumos de viețuire. (Ionuț J., 22 ani, Hidrotehnică)

Acel colț de rai unde mă împlinesc sufletește, unde dispar granițele dintre oameni din punct de vedere material. (Georgiana G., 20 de ani, Litere)

Năzuința spre Mântuire. Dacă lumea înseamnă afundare, atunci năzuința spre Mântuire înseamnă ridicare. (Anca-Maria P., 19 ani, Jurnalism)

Singura cale de bucurii reale și de durată dintre alternativele care există la ora actuală. (Cătălin P., 27 ani, Consilier)

Primul cuvânt care mi-a venit în minte a fost hrană, apoi mângâiere, bucurie și nădejde! (Alexandra B., 22 ani, Medicină)

Este „locul” în care născându-mă, am crescut și, crescând, m-am renăscut. (Dorin I., 24 ani, Drept)

Ortodoxia a fost, este și va fi mama românismului, căci prin această credință au rezistat adevărurile istorice despre neamul nostru și despre limba pe care ne-a învrednicit Dumnezeu să o vorbim. (Ecaterina L., 20 ani, Jurnalism)

Un complex de „obligații” care, chiar daca inițial par greu de realizat, ulterior ajungi sa nu poți trăi fără ele. (Elena B., 23 ani, Inginerie Alimentară)

Am încredere că urmând-o pot să îmi găsesc liniștea, rostul. (Georgeta M., 22 ani, Inginerie Alimentară)


Ce soluții (religioase, economice, politice, sociale, morale) vezi pentru rezolvarea crizei de astăzi din România?

Consider că această criză mult mediatizată este mai degrabă una morală iar soluția constă în schimbarea și întoarcerea noastră spre Dumnezeu. (Emanuel G., 20 ani, Teologie)

Cea mai bună soluție ar fi smerenia. Toți zeii au dorit să fie dumnezei, însă numai Dumnezeu a dorit să fie om. Toate pornesc de la mândrie, de la dorința aceasta de a stăpâni pe toată lumea, de a deține puterea, de a-și împlini interesele, indiferent de mijloace. (Georgiana G., 20 de ani, Litere)

Din criză n-o să ne scoată niciun guvern, dacă nu ne scoatem mai întâi noi înșine… dacă nu ne smulgem din starea de criză, fiecare pe sine și unii pe alții. Prin dragoste, prin credință, prin nădejde. (Anca-Maria P., 19 ani, Jurnalism)

România de astăzi nu va ieși niciodată din criza atâta timp cât noi nu știm ce vrem. Nu știm fiindcă niciodată nu suntem mulțumiți de ceea ce avem. (Dinu-Bogdan D., 22 ani, Inginerie Electrică)

Rezolvarea crizei interioare a fiecăruia dintre noi. (Alexandra B., 22 ani, Medicină)

Fiecare să-și facă treaba acolo unde este. Mama să fie mamă, copii să fie copii. (Georgeta M., 22 ani, Inginerie Alimentară)

În primul meu an de studenție la Iași, în Fundație era un afiș mare pe o clădire pe care era poza lui Einstein și pe care scria „nu încerca să ajungi om de succes, ci om de valoare.” (Dan M., 25 ani, programator)

Rugăciunea și iubirea de aproapele sunt cele mai bune soluții pentru criza de astăzi din România. (Evelina G., 21 ani, Șt. Economice)

Întoarcerea de la încrederea în puterea banilor la credința în puterea Domnului, sau de la iubirea egoistă de sine la iubirea duhovnicească a aproapelui. (Gabriel P., 37 ani, economist)


Care sunt principalele provocări la care trebuie să răspundă tânărul creștin astăzi?

Alegerea între bine și rău. (Roxana N., 20 ani, Farmacie)

Tânărul creștin astăzi este invitat la toate noutățile de pe piață, are multe căi și uși deschise. Toate îi propun ceva mai bun. Dar în spatele acestor propuneri sunt niște minciuni. Doar Dumnezeu știe adevărul, și din iubire ni-l arată și nouă și ne păzește. (Dumitrel I., 20 ani, Teologie)

Cred că cea mai mare provocare la care trebuie să răspundă e să… nu răspundă la toate provocările din jur. (Anca-Maria P., 19 ani, Jurnalism)

Păcatele proprii. (Cătălin P., 27 ani, Consilier)

A avea o familie cu copii. „Mai întâi să mă realizez și după aia mai vedem”. Mie părinții mi-au oferit în primul rând dragoste, apoi toate celelalte. Tata încă nu-și terminase studiile și era navetist când am venit pe lume. Amândoi proveneau din familii simple, de la țară. (Dan M., 25 ani, programator)

Internetul și liberul acces la informație, la orice informație, fără scop constructiv. De aici încep cărările derapante. De aici începe lipsa de moralitate. (Dorin I., 24 ani, Drept)

Rezistența la stres, timp îndelungat petrecut la serviciu în detrimentul familiei... (Gabriel P., 37 ani, economist)

Provocarea de-a rămâne normal, într-o lume anormală; provocarea de-a trăi așa cum îi place lui Dumnezeu. (Ionuț J., 22 ani, Hidrotehnică)

Lipsa idealurilor, altele decât cele materiale. (Irina P., 31 ani, arhitect)

Mini-culturile de tot soiul și îndemnurile lor de „carpe diem”. (Radu Alex)

Peste toate, cel mai important este cuvântul și viața lui Hristos.
Trebuie să fim foarte atenți, căci credința în Hristos este mântuirea.

Țineți aproape de Hristos. Siliți-vă să cunoașteți învățătura Lui,
Cine este El, pentru că toate câte le-a făcut, le-a făcut ca un Dumnezeu.Sus