RO
EN

Icoana
Maicii Domnului

 

 

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior
Articolul următor

În iarna anului 1993, cu două săptămâni înainte de Postul Mare, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen împreună cu Preasfințitul Gherasim Putneanul au dispus ca la Mănăstirea Putna să se facă rugăciuni pentru trei creștine – Teodora, Angela și Ionela – care erau stăpânite de duhuri necurate. În momentul în care au fost aduse la icoana Maicii Domnului, demonii din ele au strigat: „Aici este capătul nostru!”. Un sobor de șapte preoți împreună cu Preasfințitul Gherasim au slujit Taina Sfântului Maslu. La sfârșit, arhiereul a citit și molitfele Sfântului Vasile cel Mare. Apoi starețul mănăstirii a cerut ierarhului să dea binecuvântare ca să se scoată din catapeteasmă icoana Maicii Domnului făcătoare minuni și să fie adusă spre închinare la cele trei surori demonizate, cântându-se „Apărătoare Doamnă”. Prin atingere de icoană demonii au părăsit pe cele trei demonizate. Acestea au rămas ca leșinate, rostind cuvintele: „Bucură-te Mireasă, pururea Fecioară!”.

Teodora și Ionela s-au vindecat pentru totdeauna. În Angela a revenit puterea demonică, chinuindu-o în chip cumplit. Ea s-a vindecat vineri, în prima săptămână din Post, la moaștele Sfântului Ierarh Ghenadie.

Aceste întâmplări minunate au determinat conducerea mănăstirii să nu mai așeze icoana Maicii Domnului înapoi în catapeteasmă, ci într-o strană special confecționată, așa cum se află până în ziua de astăzi, ca să fie mai aproape de credincioși. Preasfințitul Gherasim Putneanul a dispus ca la icoana Maicii Domnului, precum la toate icoanele făcătoare de minuni, să se cădească de nouă ori, ori de câte ori preotul cădește în biserică în timpul slujbelor.

În 1995, când iarăși au fost aduse la Mănăstirea Putna, pentru rugăciune, câteva cazuri de demonizați, tot la icoana Maicii Domnului s-au făcut sănătoși pentru totdeauna. Cu doi ani în urmă, o creștină care mereu venea cu evlavie la icoana Maicii Domnului, și care era în pericol de a-și pierde vederea, a lăsat lângă icoană un bilețel pe care scria: „Îți mulțumesc Măicuța Domnului că mi-ai dăruit vederea”. În bilețel a pus și o sumă de bani ca mulțumită adusă Fecioarei Maria, care a vindecat-o prin icoana sa de la Putna.

Sunt nenumărate cazurile de creștini care vin la icoană, cerând ajutorul, ocrotirea și mângâierea Maicii Domnului și dobândesc împlinirea cererilor lor. Pe cine nu ascultă Maica Domnului? Pe cel care nu strigă. Pe cine nu miluiește Maica Domnului? Pe cel care nu bate. Dar tot cel care crede și se închină icoanei ei cu evlavie primește mângâiere, iertare și vindecare. De aceea părinții Mănăstirii Putna, atunci când se închină la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, ei se închină ca la Maica Domnului și o simt ca pe maica lor ocrotitoare; și lucrul acesta îl fac și credincioșii din împrejurimi și toți cei care cunosc lucrarea deosebită, puterea deosebită a Maicii Domnului care se manifestă prin icoana ei de la Mănăstirea Putna.

Arhim. Melchisedec VelnicSus