RO
EN

Pelerinajul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior
Articolul următor

La inițiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim Băcăuanul, sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul din 15 mai 2019 s-a bucurat de prezența la Putna a aproape 1.000 de pelerini din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, care s-au hrănit sufletește din harul primit de la Dumnezeu prin Sfântul Său.

Cu această ocazie, mai mulți ierarhi au împreună-liturghisit la Mănăstirea Putna: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim Băcăuanul, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, alături de care au slujit alți 84 de clerici.

Înaltpreasfințitul Teofan a arătat, în predică, ce înseamnă un adevărat păstor de suflete: „Să luăm aminte la taina Sfântului Ierarh Iacob Putneanul! Înscriindu-se pe drumul trasat de sfinții lui Dumnezeu, el a împlinit cuvântul pe care Sfântul Maxim Mărturisitorul îl mărturisea: «Dumnezeu dorește ca în fiecare om să se împlinească taina Întrupării Sale.» Și putem adăuga: taina Răstignirii, a Crucii și a Învierii Sale. Toată strădania Sfântului Iacob a fost ca prin Ușa care este Hristos Domnul să descopere pășunea cea duhovnicească și apa cea veșnică, pe care să le ofere credincioșilor. Pășunea cea adevărată e viața adusă de Hristos, viața veșnică, din belșug. Arhiereul cel adevărat, în care s-a identificat Sfântul Iacob, este cel care cunoaște oile sale, care Îl roagă pe Dumnezeu să-i dea putere să-și pună viața pentru oile sale. Doar așa oile îl recunosc, ascultă și urmează glasul păstorului. În același fel se definește și creștinul adevărat: cel care merge pe urma preotului, care merge pe urma arhiereului, care merge pe urma sfinților, care au mers pe urma lui Hristos, Păstorul cel mare.”

„De la Betleemul ștefanian am venit la Ierusalimul reînvierii neamului românesc, de unde Sfântul Ștefan veghează asupra neamului, asupra celor ce avem conștiința că poporul român este un popor de sfinți și de eroi!”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

Sfinte Ierarhe Iacob, păstor de suflete demn, credincios și curajos, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru poporul român!

Sus