RO
EN

Masacrul de la
Fântâna Albă

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior
Articolul următor

Pe locul Masacrului de la Fântâna Albă, în Ucraina
Pe 1 aprilie 1941, la Fântâna Albă au fost masacrați aproximativ 3.000 de români care voiau să treacă în Patria-mamă, după ce nordul Bucovinei fusese răpit de URSS în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Ca în fiecare an, la comemorarea din 1 aprilie 2019 de la Fântâna Albă, acum în Ucraina, au participat foarte mulți români din nordul Bucovinei, urmași ai celor care au plecat în 1941 spre România.

Slujba de pomenire a fost oficiată de arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, protoiereul Ioan Gorda, protopopul raionului Hliboca, protoiereul Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, și alți preoți români din Ucraina și România.

Pomenire în fața Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”, la Mănăstirea Putna
După parastas, au urmat cuvântările și depunerile de coroane de flori. În prima parte a cuvântului său, arhimandritul Melchisedec Velnic a explicat că libertatea are chipul lui Dumnezeu: „Să nu uităm că libertatea poartă chipul lui Dumnezeu. Libertatea este un dar pe care Dumnezeu ni la dat. Libertatea este cea care ne arată pe noi că suntem, înainte de toate, ființe create după chipul lui Dumnezeu și ne asemănăm cu Dumnezeu când ne manifestăm liber în credința noastră”. La finalul manifestării de la Fântâna Albă, elevii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus, au susținut un recital de cântece și poezii inspirate din evenimentele de acum 78 de ani.

În seara aceleiași zile, începând cu ora 19.30, la Mănăstirea Putna, a avut loc o slujbă de pomenire în fața monumentului dedicat eroilor de la Fântâna Albă. Cu această ocazie a fost lansat DVD-ul „Destin bucovinean. Masacrul de la Fântâna Albă”, realizat de grupul „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, dedicat memoriei victimelor din 1941.

Sus