RO
EN

Trecerea dintre ani la
Mormântul Sfântului
Ștefan cel Mare

 

 

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior
Articolul următor
Pelerinajul la mormântul Sfântului Ștefan de la Mănăstirea Putna, organizat cu prilejul întâmpinării noului an, s-a desfășurat între 31 decembrie 2010 și 3 ianuarie 2011, și a avut drept scop reuniunea tinerilor și a studenților din ASCOR și LTCOR pentru a petrece prima zi din an într-un mod plăcut lui Dumnezeu și folositor pentru sufletele noastre. Astfel ne-am adunat cu mic cu mare 10 filiale. Au fost prezenți reprezentanți ai filialelor ASCOR București, Târgu. Jiu, Iași, Brașov, LTCOR Lugoj, Galați, Bacău, Târgoviște, Suceava și Timișoara.

În timpul acestui scurt, dar memorabil pelerinaj, am parcurs drumul ce duce spre Chilia Sfântului Daniil Sihastru, străbătut de atâtea ori de Marele nostru Voievod și Sfânt Ștefan cel Mare. Apoi am vizitat Mănăstirea Sihăstria Putnei ce ne-a încântat prin frumusețea și sfințenia ei, după care am vizitat Muzeul Mănăstirii Putna, loc ce adăpostește atâtea și atâtea izvoare vii care atestă încă o dată sfințenia și importanța istorică a locului.

Seara Anului Nou am petrecut-o în biserică, unde s-a desfășurat Sfânta Liturghie și rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare. A fost un adevărat praznic împărătesc în care am simțit mângâierea Domnului Iisus Hristos și a tuturor sfinților, pe care nu-l vom putea gusta decât atunci când ne vom lepăda de toate lucrurile deșarte ale lumii.

Momentul culminant ce ne-a umplut sufletele de bucurie a fost acea zi în care am colindat obștea mănăstirii îmbrăcați în costume populare. Deși frigul de afară ne pătrundea prin tot corpul, bucuria de a slăvi Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos atât de aproape de mormântul Sfântului Ștefan ne-a dat curaj și ne-a încălzit vocile. Colindele tradiționale românești precum „O, ce veste minunată”, „La poartă la Ștefan Vodă”, „Oaspeți cu azur în gene”, „Legănel” și multe altele au fost cântate de filialele Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, fiecare aducând câte o notă reprezentativă pentru fiecare regiune. Serbarea colindelor s-a încheiat prin binecuvântarea Părintelui Stareț Melchisedec și prin cuvintele de folos rostite de Sfinția sa privind drumul drept și demn în viață.

Sfântul Ștefan ne-a dăruit această frumoasă mănăstire, în speranța că ne vom odihni sufletele în ea și vom transmite mai departe învățăturile deprinse aici.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate și obștii mănăstirii Putna că ne-a învrednicit să petrecem cu toții începutul anului și un nou început duhovnicesc.

Dinu Doroftei



Sus