RO
EN

Manifestări studențești
la Putna

 

 

 

Print Tipărește
Cuprins
Articolul anterior
Articolul următor

Începând cu secolul al XIX-lea, între Mănăstirea Putna și diversele generații de studenți s-a realizat o legătură de suflet, care s-a amplificat odată cu trecereatimpului. Vom prezenta în continuare un tablou succint al principalelor manifestări studențești care au avut loc la Ierusalimul neamului românesc, în ultimii 150 de ani.

1871 La inițiativa studenților români din Viena s-a organizat la Mănăstirea Putna, în scopul redeșteptării conștiinței naționale, prima sărbătoare panromânească. Principalii organizatori au fost Ioan Slavici și Mihai Eminescu. La mormântul Sfântului Ștefan cel Mare a fost depusă o urnă de argint cu pământ din toate ținuturile românești. La sfârșitul serbării s-a desfășurat primul congres al studenților români.

1904 Inițiatorul și sufletul comemorării la Putna a 400 de ani de la adormirea Sfântului Ștefan, a fost marele pedagog Spiru Haret. Din Bucovina, inițiativa comemorării a aparținut studenților bucovineni care își făceau studiile la Budapesta. După ei, studenții din Cernăuți au adresat un apel de solidaritate către studenții români din toate centrele universitare europene. La această sărbătoare au participat 20.000 de oameni.

1926 Cercul studențesc Arboroasa din Cernăuți a organizat la Mănăstirea Putna o sărbătoare în amintirea congresului studențesc din 1871 și în semn de pioasă pomenire a voievodului Moldovei. Serbarea s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Principesei Ileana. Elementul principal al sărbătorii a fost inaugurarea bustului poetului Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Oscar Han, care se află astăzi în incinta mănăstirii.

1957 La inițiativa studentuluila Istorie Alexandru Zub,studenții din Iași au încercat să organizeze comemorarea a 500 de ani de la urcarea pe tron a Sfântului Ștefan cel Mare. Autoritățile comuniste au boicotat acțiunea care s-a redus în cele din urmă la un scurt marș al tăcerii la mormântul slăvitului voievod. În anul 1958, principalii patru organizatori ai manifestării au fost arestați și condamnați la 8-10 ani de închisoare.2 iulie 2004
2004 La comemorarea a 500 de ani de la adormirea Sfântului Ștefan cel Mare, peste 500 de tineri din toată țara, membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, au mers în pelerinaj pe jos de la Cetatea de Scaun a Sucevei la Mănăstirea Putna. Tinerii erau îmbrăcați în costume naționale și purtau în mijlocul lor icoana Adormirii Sfântului Ștefan, realizată de părinții mănăstirii. Ei au ajuns la Putna în dimineața zilei de 2 iulie pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de majoritatea membrilor Sfântului Sinod, în frunte cu Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

2007 La 550 de ani de la urcarea pe tron a Părintelui Moldovei, câteva sute de studenți au fost prezenți la Putna la fel ca în 2004, purtând steaguri, prapuri și icoane. Reeditând gestul din 1871, tinerii au așezat la mormântul voievodului o urnă de argint.

2009 După anul 2000, în Mănăstirea Putna au avut loc mai multe tabere studențești. Ultima s-a desfășurat în vara anului 2009 și a adunat îndeosebi membrii din conducerea filialelor ASCOR. La această manifestație au purtat dialoguri cu tinerii Părintele Arhim. Melchisedec Velnic, Pr. Vasile Gavrilă (București), Pr. Florin Botezan (Alba-Iulia), Pr. Ciprian Negrean (Cluj-Napoca), Ierom. Teofan Popescu (Putna), istoricul Florin Pintescu (Suceava), profesoara de literatură română Alexandrina Cernov (Cernăuți), biofizicianul Virgiliu Gheorghe (București) și Dl. Bogdan Stanciu de la Asociația Pro‑Vita București.Sus