RO
EN

Cățuie, sec. XVIII

Argint ciocănit, ajurat și gravat.

Dimensiuni și greutate: în. 24 cm; Ig. 35,5 cm; gr. 0,672 kg.

Proveniență: necunoscută.

Prevăzut cu trei picioare, sugerând trei vrejuri florale sinusoidale, focarul acestei cățui are forma unui vas circular, cu proeminențe ovoidale, decorate floral în tehnica au repousse. Deasupra sa, un capac, aproape semisferic la bază și conic spre partea superioară, este ornat cu stilizări similare, executate a jour și cu o cruce în vârf, așezată pe un mic bulb. Cățuia propriu-zisă este prinsă, cu cele trei picioare ale sale, pe o tipsie de argint, ornată cu un brâu de linii marginale și cu vrejuri de flori în interior, sprijinindu-se, la rândul ei, pe un picior circular tronconic cu postament polilobat, ajurat de asemenea în stilizări florale. Mânerul cățuii sugerează forma unei frunze alungite și este decorat, în lobii marginali, cu motive stilistice vegetale, iar pe suprafața interioară, într-un chenar ogival, este reprezentată icoana Maicii Domnului cu Pruncul, realizată în tehnica au repousse prin incizare. În dreapta Maicii Domnului, inițialele grecești ale acesteia, iar în stânga Pruncului, inițialele grecești ale lui Iisus Hristos.

Inscripții și însemne; pe suprafața lisă din marginea decorului vegetal al tipsiei, într-un cartuș cordiform, inițialele argintarului „PF”, care se repetă pe aceeași suprafață lisă, într-un loc diametral opus.

Observații: coada cățuii este poleită cu aur și pare a fi mai veche decât cățuia propriu-zisă. Potrivit însemnărilor din inventarul mănăstirii, datarea ei este aproximată în sec. al XVII-lea.
Sus